HER SER DU DE 8 PLANETER I SOLSYSTEMET

Illustrationen viser planeternes omtrentlige størrelser i forhold til hinanden. I retningen fra Solen og ud er det: Merkur, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun.

Solsystemet har fire stenplaneter, to gasplaneter og to isgiganter. De fire stenplaneter er Merkur, Venus, Jorden og Mars. De to gasplaneter er Jupiter og Saturn. Og de to isgiganter er Uranus og Neptun. 

Illustrationen viser også to dværgplaneter. Det er Pluto helt yderst til højre og Ceres, som befinder sig mellem Mars og Jupiter. Pluto er den største dværgplanet i solsystemet. Før 2006 blev Pluto defineret som en planet. Men fra 2006 er Pluto defineret som en dværgplanet, fordi, den ikke er stor nok til at være alene i sin bane.

Jupiters diameter er omkring 11 gangs så stor som Jordens. Og Solens diameter er omkring 10 gange så stor som Jupiters. Plutos diameter er lidt mindre end en 1/50 del af Jordens. Planeterne er ikke vist i de indbyrdes korrekte afstande til Solen og hinanden. (Illustration: NASA)

(Illustration: NASA/Lunar and Planetary Institute).

Hvordan er Solsystemet dannet?

Her forklarer Anja C. Andersen, hvordan Solsystemet er dannet, og hvorfor planeterne ligger i et plan rundt om Solen i midten. 

 

Hvid luft 

Solen er stjernen i Solsystemet

Solen er centrum i Solsystemet, og den giver energi til alt liv på Jorden. Uden Solen ville planter ikke kunne gro, og dyr og mennesker ville ikke kunne leve. Solen bestemmer også årstiderne, havstrømme, vejr og klima her på Jorden. Så uden Solen ville Jorden se helt anderledes ud.

Der er otte planeter i Solsystemet: Merkur, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun. De otte planeter kredser alle om Solen. Engang blev Pluto også betragtet som en planet. Men i dag hører den til dværgplaneterne. Der kredser også et utal af kometer, asteroider og andre himmellegemer omkring Solen. Alligevel indeholder Solen mere end 99,85 % af Solsystemets samlede masse. Solen blev dannet sammen med planetsystemet for omkring 4,6 milliarder år siden, da en stor gassky i galaksen faldt sammen og dannede en gruppe af stjerner. En af disse stjerner var Solen. 

Sådan hælder solsystemets planeter

Her kan du se, hvor meget og hvor forskelligt planeterne i Solsystemet hælder. Planeternes indbyrdes størrelse er ikke den virkelige. (Illustration: NASA).

Hvornår holder Solen op med at skinne?

Se Sarah Pearson forklare mere om emnet?

Du kan slå danske undertekster til.

 

 

Læs mere om Space with Sarah på “Om Vild med Rummet” på forsiden. 

Solsystemet

Solsystemets 8 planeter

Solsystemet er vores kosmiske adresse i universet. I solsystemet er der otte planeter. Jorden er nummer tre planet regnet fra Solen.

Solen

Vores egen stjerne Solen er centrum i Solsystemet, og den er kilden til alt liv på Jorden. Uden Solen ville planterne ikke kunne gro og dyrene ikke kunne leve.

Jorden

Jorden er en blå planet – med masser af vand. Og så vidt vi ved er Jorden den eneste planet i Solsystemet, hvor der er liv. For uden vand intet liv.

Mars

Mars er vores nærmeste naboplanet. Det er den planet, vi har udforsket mest. Et stort spørgsmål er, om der har været liv på Mars.

Merkur

En ørken af klippe med en kulsort himmel og temperatursvingninger på op mod 600 grader mellem nat og dag. Det er Merkur.

Venus

Brændede hede, giftige dampe og et lufttryk, der kan knuse et hangarskib, gør Venus til en af de mest ugæstfri kloder i Solsystemet.

Jupiter

Jupiter er solsystemets største planet, og den ligger en plads længere væk fra Solen end Mars. Jupiter er en gasplanet, og derfor har den ikke en fast overflade.

Saturn

Saturn er omgivet af Solsystemets største og smukkeste ringsystem. Og planetens største måne, Titan, er den eneste måne i Solsystemet med sin egen atmosfære.

Uranus

Uranus er en stor, kugle af gas og is, og den er en af Solsystemets mest rolige planeter. Uranus er også Solsystemets koldeste planet med temperaturer ned til -224 ºC.

Neptun

Neptun er nummer otte – og den yderste - af planeterne regnet fra Solen og ud. Det er en isgigant, og i Neptuns atmosfære hærger Solsystemets kraftigste orkaner.

Dværgplanteter

De opfører sig næsten som planeter, men har glemt at rydde op omkring deres bane. De kaldes dværgplaneter, og Pluto er én af dem.

Asteroider

Asteroider er himmellegemer, der er for små til at blive kaldt planeter. Asteroider kredser om Solen i asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter.

Kometer

Kometer består af is og sten, og man kalder dem også for store beskidte snebolde. De er rester fra dengang Solsystemet blev dannet for 4,6 mia. år siden.

Truslen fra rummet

Det sker – men heldigvis sjældent – at Jorden får nærkontakt med store og ødelæggende asteroider og kometer.