Mars' diameter (6794 km) er cirka halvt så stor som Jordens (12.756 km). (Illustration: NASA).
Tyngdekraften på Mars er 62,5 % mindre end tyngdekraften på Jorden. Det vil sige, at Mars' tyngdekraft kun er 1/3 af Jordens. (Illustration: NASA).
Mars’ volumen er cirka 1/6 af Jordens. (Illustration: NASA).
Rødt støv overalt

Det røde støv dækker alting, og det er mere tørt end sandet i en ørken på Jorden. Vi omtaler Mars som ”den røde planet”, og det er det røde støv, der hvirvler op og giver planeten et rødt skær, når man ser planeten på aftenhimlen. Mange af stenene på Mars indeholder jern. De bliver røde, når de bliver udsat for den sparsomme ilt fra Mars atmosfære – lidt på samme måde som jern ruster og bliver rødt her på Jorden. Når der blæser rødt støv op fra Mars overflade, kommer planeten til at se rød ud hernede fra Jorden. Men Mars har andre farver end rød. Der er også mere brune og grønlige områder. Farverne afhænger af de mineraler, der er i undergrunden på planeten. (Video: NASA/JPL).

Mindre tyngdekraft gør bjerge, kløfter og vulkaner større

Mars’ overflade er langt mere dramatisk end Jordens og Venus’. Det er fordi, at Mars er en meget mindre planet, og derfor er tyngdekraften også mindre. Når tyngdekraften ikke gør så meget modstand, får bjerge og kløfter lov til at danne meget større højdeforskelle, end de gør på Jorden og Venus.

Nogle af overfladens lag tyder på, at klimaet har ændret sig mere end én gang i planetens historie. Det kan være tegn på, at der har være vulkansk aktivitet for mere end 3 mia. år siden. Mars har i øvrigt den største vulkan i hele Solsystemet. Den hedder Olympus Mons, og den er omkring 25 km høj og 600 km i diameter. Det er næsten tre gange så højt som Mount Everest, og den kunne dække hele Danmarks areal.

Mars har også nogle enorme kløfter omkring planetens ækvator. Den længste hedder Valles Marineris. Den er næsten 4000 km lang.

Mars' vulkaner er alle udslukte, fordi Mars er så lille

Der er ingen aktive vulkaner tilbage på Mars i dag, og derfor er der heller ikke vulkanudbrud. Men før i tiden var Mars en meget vulkansk aktiv klode. Det ved vi fordi, der findes masser af udslukte vulkaner på Mars’ overflade. Men jo mindre en planet er, jo hurtigere køler den af, efter at den er blevet dannet. Mars’ volumen er kun 1/6 af Jordens, og altså meget mindre. Derfor er den også kølet meget hurtigere af end Jorden, hvor centrum stadig er glødende.

 

640x640
INSIGHT. Illustration af InSight på overfladen af Mars. (Illustration: NASA/JPL-Caltech)

Hvad sker der i undergrunden på Mars?

En af missionerne til Mars undersøger også, hvad sker der i undergrunden på Mars. Det er missionen InSight. Den har seismisk udstyr med, og den skal indsamle data om rystelser på Mars.

Her på Jorden har vi mange jordskælv hver eneste dag. Det er fordi, store kontinentalplader i undergrunden hele tiden flytter sig i forhold til hinanden. Det ser dog ikke ud til, at der er samme slags skælv i undergrunden på Mars. Til gengæld opstår der bevægelser, fordi planeten bliver kølet ned og trækker sig sammen. Der er også flydende magnum fra det inderste i Mars, som bevæger sig op til overfladen, hvor det skaber et tryk nedefra. Og Mars bliver også ramt af meteorer. Forskellige typer af skælv sender seismiske bølger gennem planeten. Ved at studere, hvordan disse seismiske bølger bevæger sig, kan man finde ud af, hvad planetens indre består af.

Olympus Mons - Solsystemets største vulkan

Olympus Mons ligger i det område på Mars, der hedder Tharsis. Øst for området Tharsis ligger Solsystemets længste kløft Valles Marineris.

Dalen er opkaldt efter Mariner rumsonderne. Kløften er nogle steder næsten 10 km dyb, flere hundrede kilometer bred og næsten 4000 km lang.

Grand Canyon i Arizona kunne let ligge i en af Valles Marineris’ sidedale.

De fleste forskere er enige om, at Valles Marineris er en enorm tektonisk revne i Mars' skorpe, der opstod, da den røde planet kølede af efter sin dannelse for over fire milliarder år siden. (Kilde: NASA).

VULKANEN OLYMPUS MONS. Solsystemets fire største vulkaner findes alle på Mars. Det er Olympus Mons på billedet her. De tre andre hedder Alba Mons, Pavonis Mons og Ascraeus Mons. Alle vulkanerne på Mars er dog udslukte. (Foto: NASA/JPL).
Billedet viser højdemålinger, som blev udført af rumfartøjet Mars Global Surveyor. Høje områder er i rød-orange farver, mens de lavere områder er i blå-grønne farver. Se skalaen i bunden af billedet. (Illustration: NASA/MGS/MOLA Science Team, FU Berlin).