MÆLKEVEJEN. Mælkevejen som den kan se ud på himlen over La Silla Observatoriet i Chile. (Foto: NASA/ESO/S. Brunier).

Enorm samling af stjerner

En galakse er en enorm samling af stjerner. En typisk stor galakse indeholder et par hundrede milliarder stjerner. Stjernerne i galaksen bliver holdt sammen af tyngdekraften, som er den samme kraft, der sørger for, at din blyant falder på gulvet, hvis du slipper den. Man mener, at der er mere end 1.000 milliarder galakser i den del af universet, som vi kan se.

Vores egen galakse – Mælkevejen

Vores egen galakse hedder Mælkevejen. Astronomer vurderer, at den ud over Solen, indeholder et sted mellem 100 og 400 milliarder stjerner. I centrum af Mælkevejen er der et gigantisk sort hul – ligesom i mange andre galakser.


 

Milliarder af galakser i universet

Astronomerne mener, at der er mere end 1000 milliarder i den del af universet, vi kan se med de kraftigste teleskoper. De fleste af de galakser, vi ser i dag, er mindst 10 milliarder år gamle. De har altså eksisteret i størstedelen af universets levetid, og de er sandsynligvis dannet i samme periode i universets historie. Men vi ved endnu ikke præcis, hvordan det foregik. Nogle mindre galakser smeltede måske sammen, og andre galakser blev måske født store. Det er et område, som der forskes aktivt i.

GALAKSER PÅVIRKER HINANDEN. Billedet viser to galakser i et system, der hedder UGC 2369. Deres tyngdekraft trækker i hinanden, så de bliver trukket tættere på hinanden og så deres form bliver forvredet. (Foto: ESA/Hubble & NASA, A. Evans).

ANDROMEDA GALAKSEN. Andromedagalaksen er vores nærmeste store galaktiske nabo. Den indeholder cirka fem gange så mange stjerner som Mælkevejen og ligger 'kun' 2,5 millioner lysår fra Mælkevejen. Andromedagalaksen er en spiralgalakse. (Foto: NASA/JPL-Caltech).

Flere stjerner end sandkorn?

Er der flere stjerner i universet, end der er sandkorn på alle verdens strande?

En astrofysiker fra universitet i Oslo har regnet på det. Han kom frem til, at der vil være omkring 1021 sandkorn, hvis al kystlinje på Jorden har en strand. Det tal skrives sådan: 1.000.000.000.000.000.000.000. Men al kystlinje har ikke strand, så tallet er overdrevet. Til sammenligning regner forskerne med, at der er et sted mellem 1022 og 1023 stjerner i det univers, vi kan observere. Det vil sige mellem 10 og 100 gange så mange stjerner som sandkorn. Men vi kan ikke se alle stjerner med de teknologier, vi har til rådighed i dag.

konklusionen blev: Ja, der er flere stjerner i universet, end der er sandkorn på alle verdens strande.

Forskellige typer af galakser

Der er forskellige typer af galakser: Spiralgalakser, bjælkespiralgalakser, eliptiske galakser og irregulære galakser. Vores egen galakse, Mælkevejen, er en bjælkespiralgalakse, hvor der er en del gas mellem stjernerne. Det er denne gas, stjerner dannes af, og i galakser med meget gas bliver der stadig dannet nye stjerner. Ellipsegalakser har hurtigt brugt alt deres gas til at danne stjerner. De består derfor af mange gamle stjerner og næsten ingen gas. Stjernerne roterer om galaksens centrum i elliptiske baner.

ELIPTISKE GALAKSER. Billedet viser en kollision mellem to store galakser, som langsomt udvikler sig til at blive en kæmpe elliptisk galakse. Disse galakser bliver mere almindelige. (Foto: ESA/Hubble & NASA, Acknowledgement: Judy Schmidt).


 

Kollision mellem galakser

Filmen viser en computer-simuleret kollision mellem to galakser. 

(Film: NASA/Josh Barnes (University of Hawaii) og John Hibbard (National Radio Astronomy Observatory).

Se Sarah Pearson forklare mere om kollision mellem galakser. Du kan slå danske undertekster til.

Læs mere om Space with Sarah på “Læs mere om sitet” på forsiden.