Afstand til Solen​

Cirka 108 mio. km

Afstand til Jorden

Mellem 38,2 og 261 millioner km

Temperatur 

Gennemsnitlig temperatur: +465 °C

Antal måner

0

Venus lyser klart på himlen

Næst efter Solen og Månen er Venus det himmellegeme, der lyser mest op på nattehimlen. Venus udsender ikke selv lys, men den reflekterer Solens lys meget effektivt, blandt andet fordi den har en tyk atmosfære.   

Barsk vejrudsigt

Venus er en af de mest ugæstfri kloder i Solsystemet. Der er brændende hede, giftige dampe og et voldsomt lufttryk, som knuste det første rumfartøj, der nærmede sig planeten. Vejrudsigten på Venus byder hver eneste dag på gennemsnitlige temperaturer på omkring +465 ºC. Og skyerne over Venus består af koncentreret svovlsyre.

Atmosfæren er så tæt, at lufttrykket ved overfladen er omkring 90 bar, hvor det her på Jorden kun er omkring 1 bar. På Venus svarer trykket til det, der er, på 900 meters dybde i havet på Jorden. Alligevel kalder vi Venus for Jordens tvillingeplanet. Det er fordi, de to planeter er næsten lige store og indeholder de samme grundstoffer. Engang for mange millioner år siden lignede Venus og Jorden måske hinanden. Men siden har de udviklet sig helt forskelligt.

VULKANER PÅ VENUS. Billedet er lavet ved hjælp af data fra rumfartøjet Magellans radarobservationer. Det viser et eksempel på et af de mange cirkelformede strukturer, som man mener kan være skabt på grund af vulkansk aktivitet. (Illustration: NASA/JPL).
TEMPERATUREN PÅ VENUS. Selv om Venus er bagende varm, så er det faktisk kun 10% af Solens stråling, der når frem til Venus’ overflade. Resten bliver reflekteret tilbage af de tykke skyer, der dækker planeten. Men den varme, der slipper igennem skyerne, bliver fanget meget effektivt af gasser i atmosfæren på Venus. Derfor er temperaturen så høj på planeten. (Illustration: ESA/C.Carreau).

Klimaet på Venus er løbet løbsk

På Venus er klimaet løbet løbsk uden menneskelig indblanding, og temperaturen på planeten er nu altid ekstremt høj – cirka 465 oC i gennemsnit. Det er fordi, gasser i planetens atmosfære holder på energien fra Solens stråler, på samme måde som drivhusgasser gør her på Jorden.

Vi kalder det en drivhuseffekt, når gasser holder varmen inde på en planet. Og de gasser, der holder varmen inde, bliver kaldt drivhusgasser. De vigtigste drivhusgasser på Jorden er vanddamp og kuldioxid, og på Venus er det kuldioxid. Temperaturen på Jorden ville være 20-30 grader lavere, hvis ikke vi havde den naturlige drivhuseffekt fra atmosfæren.

Drivhuseffekten på Venus begyndte at løbe løbsk for flere milliarder år siden. Det skete, fordi Solen langsomt udvikler sig og derfor lyser kraftigere og kraftigere. I Solens kerne foregår der nemlig en fusionsproces, som omdanner brint til helium. Og jo hurtigere denne proces foregår, jo mere lyser Solen. Spørgsmålet er, om Jordens drivhuseffekt kunne løbe løbsk på samme måde? Det kender vi ikke svaret på.

Vandet fordampede

På Venus blev det så varmt, at alt vand fordampede. Da vanddamp er en kraftig drivhusgas, forstærkede det drivhuseffekten, så der blev endnu varmere på planeten. Der blev så varmt, at alt det kulstof, der var oplagret i planetens sten, blev frigivet og lukket ud i atmosfæren. Det forstærkede endnu engang drivhuseffekten. På Jorden har vi stadig vores oceaner, og størstedelen af vores kulstof er oplagret i dem og i vores sten og klipper. Ved at studere Venus kan vi måske lære meget mere om exoplaneter og om fortiden, nutiden og den mulige fremtid på vores egen planet Jorden. Måske bliver missionen Davinci+ en af NASAs næste missioner, som skal udforske Venus. Se filmen og find ud af hvorfor. (Film: NASA's Goddard Space Flight Center).

Der er intet liv på Venus i dag

Klimaet på planeten er ganske enkelt alt for varmt og ekstremt til at der kan findes liv i dag. Men noget tyder på, at Venus for mange millioner af år siden lignede Jorden med lavere temperaturer og oceaner. Dengang kan der godt have været primitivt liv på planeten.

Fortidens Venus lignede måske Jorden

Observationer af Venus tyder på, at planeten kan have haft et hav af vand for lang tid siden. Dengang var Solen også yngre, og derfor lyste den ikke så kraftigt. Og måske var kraftige skyer med til at skærme for Solens stråling. Så temperaturerne på Venus mindede måske engang, om de temperaturer vi har på Jorden i dag. Der kan ligefrem have været oceaner på Venus dengang.  

Så Venus kan rent faktisk have været beboelig. Det er dog svært at finde spor af liv, for næsten alle spor af Venus' fortid er slettet af lavaen fra gigantiske vulkanudbrud.

 

 

COMPUTERMODEL AF VENUS. Forskere har brugt en computermodel til at undersøge klimaet på Venus. Modellen ligner de modeller, man bruger til at undersøge Jordens klima i dag. Her har det vist sig, at Venus kan have haft et mønster af hav og landområder, som det man kan se på billedet. (Illustration/computermodel: NASA).

VENUS. (Illustration: NASA/JPL).

Er der alligevel liv på Venus? Måske!

I 2020 fandt forskere gassen fosfin i Venus' atmosfære. Her på Jorden dannes fosfin enten industrielt eller af bakterier, der lever i iltfrie miljøer som sumpe. Forskerne har forsøgt at finde en ikke-biologisk forklaring på forekomsten af fosfin i Venus' atmosfære, men uden held. Umiddelbart er der derfor to muligheder: enten dannes fosfin-gassen af ukendte kemiske processer - eller også lever der bakterier i Venus' atmosfære højt over planetens brandvarme overflade.

Øger interessen for missioner til Venus

Fosfin-gassen er blevet fundet ved at studere Venus med James Clerk Maxwell Telescope (JCMT) på Hawaii og Atacama Large Millimetre/submillimetre Array (ALMA) i Chile. Både JCMT og ALMA registrerer millimeter/submillimeter-stråling, der er en mellemting mellem radiobølger og infrarødt lys. Fosfin-gassen viser sig som et dyk i målingerne, fordi fosfin-molekylerne absorberer stråling med en helt bestemt bølgelængde

Hvad så nu?

Forskerne vil arbejde videre på at finde mulige ikke-biologiske processer, der kan være kilde til den observerede fosfin. Samtidig vil det øge interessen for at sende rummissioner til Venus, der kan sende fly eller balloner ind i Venus' atmosfære for at undersøge den direkte og lede efter tegn på liv.

Svært at undersøge Venus' fortid

Det er meget svært at undersøge Venus’ fortid, selv med det mest avancerede udstyr. Man kan ikke bruge de samme metoder, som når vi vil lære noget om Jordens fjerne fortid. Her graver vi i jorden og undersøger gamle sten. På den måde finder vi for eksempel knogler fra dinosaurer eller forstenede dyr fra urhavet. Men det er umuligt at grave i Venus undergrund. Intet af det udstyr, vi har til rådighed i dag, kan klare de enorme temperaturer på omkring 460 ºC.

På Venus er der desuden ikke mange oldtidsminder at finde. For ½ milliard år siden gik en masse af planetens vulkaner pludselig i udbrud samtidigt. Flydende lava dækkede hele overfladen og ødelagde stort set alle spor af fortiden. Kun på de højeste bjerge er der stadig håb om at finde sten, der var i sikkerhed for de ødelæggende lavastrømme. Hvis vi kan finde sådan nogle sten, kan de måske give os svar på, om der engang var liv og oceaner på Venus.

VENUS’ OVERFLADE. Billedet er dannet ud fra radarmålinger. De foregår ved, at man fra et rumfartøj skyder radiobølger ned mod en overflade. Jo mere ru overfladen er, jo bedre reflekterer den radiobølgerne. Nu kan man måle, hvor mange radiobølger, der reflekteres tilbage til rumfartøjet. Og ud fra det, kan man bestemme, hvor ru eller glat en overflade er. (Illustration: NASA).
VENUS’ OVERFLADE. Her er et af de få fotos vi har fra overfladen af Venus. Det er taget af Det russiske Venera 13 rumfartøj, der landede på Venus i 1981. (Foto: USSR Academy of Sciences/Brown University).

Kun få billeder af Venus

De få fartøjer, der er landet på Venus holdt kun til det aggressive klima i op til et par timer, før de brød sammen. Så vi har kun enkelte fotos fra overfladen. Vi kan heller ikke tage billeder af Venus-landskabet med teleskoper på Jorden eller rumfartøjer i kredsløb om planeten, fordi planeten altid er indhyllet i skyer. For at undersøge, hvordan Venus' overflade ser ud, har rumfartøjer brugt radar.

Venus Express

Venus Express blev opsendt af den europæiske rumfartsorganisation, ESA. Venus Express blev opsendt i 2005, og det gik i kredsløb om planeten i april 2006. Venus Express studerede planetens atmosfære, overfladens egenskaber og vekselvirkningen mellem Venus’ miljø og solvinden. Man mistede kontakten med Venus Express i 2014.

Magellan 

Magellan blev opsendt af NASA d. 4. maj 1989 og gik i kredsløb om Venus d. 10. august 1990. Magellan har optaget meget nøjagtige radarmålinger af Venus overflade. De foregår ved, at man fra rumfartøjet skyder radiobølger ned mod en overflade. Jo mere ru overfladen er, jo bedre reflekterer den radiobølgerne. Ved at måle hvor mange radiobølger, der reflekteres tilbage til rumfartøjet, kan man bestemme, hvor ru eller glat en overflade er. Målingerne har vist, at overfladen på Venus især er dækket af vulkanske materialer.

Venera 13 og 14

Venera 13 og 14 var to identiske rumfartøjer, der blev opsendt i 1981 af Sovjetunionen. Det lykkedes for Venera 13 at lande på Venus’ overflade og sende data i 127 minutter, før det holdt op med at virke på den brandvarme overflade. Venera 13 tog 360 grader billeder, som viste et landskab med orange-brune sten.

VENUS EXPRESS. Venus Express i kredsløb om Venus. (Illustration: ESA).
MAGELLAN. Magellan-rumfartøjet ankom til Venus i 1990, hvor det lavede det første globale kort over Venus’ overflade og planetens tyngdekraftfelt. (Illustration: NASA).
VENUS’ OVERFLADE. Her er et af de få fotos vi har fra overfladen af Venus. Det er taget af det russiske Venera 13 rumfartøj, der landede på Venus i 1981. (Foto: USSR Academy of Sciences/Brown University).

Pioneer Venus

Hovedformålet med Pioneer Venus var at undersøge solvinden i nærheden af Venus, at kortlægge planetens overflade via radarmålinger og at undersøge den øvre del af Venus’ atmosfære og ionosfære. Via Pioneer missionen har man blandt andet fundet ud af, at Venus måske har haft et hav. Men Venus er tættere på Solen, end Jorden, og derfor får den også mere energi og sollys. Derfor kan et forhistorisk hav være fordampet, og molekylerne fra dette hav kan være ødelagt af ultraviolet stråling. Samtidig er planetens hydrogen derfor forsvundet ud i rummet. Pioneer Venus blev opsendt d. 20. maj 1978 og gik i kredsløb om Venus d. 4. december 1978.

Venera 3

I 1966 steg den sovjetiske Venera 3 ned mod Venus’ overflade. Det var det første rumfartøj, der fløj ned igennem en anden planets atmosfære og landede på overfladen. Det blev dog en meget hård landing, så rumfartøjet fik aldrig sendt nogen informationer tilbage til Jorden. Siden da blev Venus udsat for et sandt bombardement af sovjetiske rumfartøjer, og det lykkedes at få taget billeder fra planetens stegende hede overflade.

Mariner 2

Mariner 2 var det første rumfartøj, der nåede en anden planet. Det blev opsendt af NASA den 27. august 1962, og det gik i kredsløb om Venus i vinteren 1962. 

PIONEER. Pioneer rumfartøjet havde syv eksperimenter med om bord. Det store fartøj undersøgte sammensætningen af Venus' atmosfære og skyer samt den infrarøde stråling, den kosmiske stråling fra rummet og partikelstrålingen fra Solen, som også kaldes solvinden. De tre små fartøjer undersøgte blandt andet, hvordan solvinden påvirkede Venus’ atmosfære. (Illustration: NASA/ Paul Hudson).
VENERA. Model af Venera 3. (Foto: Commons).
MARINER 2. (Illustration: NASA/JPL).